Hajerősítő vitamin

Hajerősítő vitaminok

Mindenki vágyik a dús, egészséges, életteli hajkoronára, de hogyan érhető ez el, milyen hajerősítő vitaminra van szüksége a hajnak, mire van ehhez szüksége a szervezetnek? A hajunk az egyik olyan ékességünk, amin szemmel is jól látható, ha a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, esetleg más módon felborult az egyensúlya vagy valamilyen hiányállapot húzódik a háttérben. A hajhullás, töredezés, elvékonyodás sokakat érintő probléma, de szerencsére gondos ápolással és célzott hajvitaminok alkalmazásával idővel a legtöbb esetben magunk mögött hagyhatjuk a hajgondokat.

A hajunk struktúráját, színét, minőségét, sűrűségét nagyrészt a genetika határozza meg, de mivel a növekvő haj minősége, tapintása jelentősen függ a szervezet tápanyag ellátottságától, ezért hajerősítő vitaminok szedésével vagy komplex szépségvitaminokkal (ami lényegében haj, bőr, köröm vitaminnak felel meg) sokat tehetünk, hogy kihozzunk a maximumot az egyéni adottságainkból.

A haj növekedése 15-30 éves kor között a leggyorsabb, ezután lassul. A férfiak haja gyorsabban képes nőni, mint a hölgyeké. Sajnos gyulladásos, gócos betegségek, hormonális problémák, egyes kezelések mellékhatásai is hajvesztéshez, hajhulláshoz vezethetnek, melyek szerencsés esetben csak átmenetiek és idővel helyreáll az egyensúly.

A B-vitaminok, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, vas, szelén és cink hatása a hajra bizonyított, ezért a hajerősítő vitaminok ezeket tartalmazzák, terméktől függően eltérő mértékben, kombinációban.

Hajerősítő vitaminok szerepe

Ha tudni szeretnénk milyen vitamin kell a hajnak és miért, ismernünk kell a haj növekedésének folyamatát.

A haj fokozatosan nő ki a fejbőrből, a kinövés során áthalad a faggyúmirigyen. Ezért lesz zsíros, puha, fényes.

A növekedési fázisa a hajnak 3-5 évig tarthat, a hajunk 80 %-a ebben a fázisban van. Ehhez megfelelő vitaminpótlásra, tápanyagpótlásra van szükség, hiszen a szervezet táplálja a hajtüszőket is, melyben a haj gyökere található.

Milyen vitaminra van szüksége a hajnak?

Ha belemélyedünk, milyen vitamin kell a hajnak, a szakemberek majdnem minden ismert vitamin és tápanyag szerepét fel tudnák sorolni az egészséges haj, bőr, köröm eléréséhez, de mégis van néhány olyan vitamin hajra, melyek kulcsfontosságúak.

B-vitamin hajra

Van lehetőség arra, hogy B- komplexet szedjünk, ilyenkor az összes B-vitamin megfelelő arányban benne van a vitaminkészítményben.

Aki hajhullással küzd, nekik a B2-, B7-, B9- és B12-vitaminok alapvetően fontosak.

A korai őszülés késleltetésében egyes tanulmányok szerint a B12-nek és a B9-nek lehet jótékony hatása. Egyébként B-vitamint szinte az összes létező hajvitamin vagy hajerősítő vitamin tartalmaz.

C-vitamin por hajra

A C-vitamin porból hajra pakolás is készíthető, viszont vigyázni kell, mert világosító hatása van, leszedheti a hajfesték egy részét, felbukkanhatnak utána ősz hajszálak.

A C-vitamin porból készült pakolás az egyik legjobb természetes hajerősítő, antioxidáns, segíti a vas felszívódását a hajhagymákban, növeli a hajszálak ellenállását. Hozzávalók:

  • 1 evőkanál gyógyszertári C-vitamin-por
  • 1 hajmosáshoz elegendő sampon

Ezeket összekeverjük, vizes hajra felvisszük, majd 10 percet hagyjuk pakolásként hatni, bő vízzel leöblítjük ezután. Kéthetente, havonta ajánlott a kúra.

E vitamin hajra

Az E-vitamin hajra sok-sok pozitív hatást képes gyakorolni, ráadásul étrendi változtatásokkal is könnyen bejuttatható.

Több dióféle, leveles zöldség fogyasztásával, esetleg különlegesebb növényi olajok alkalmazásával nemcsak a hajnak teszünk jót, de új ízvilágokat is felfedezhetünk.

A hajhullás, hajritkulás megelőzésében szerepe lehet az E-vitaminnak és az A-vitamin felszívódását is segíti, amire szintén szüksége van a hajhagymáknak.

Cink hatása a hajra

A haj-cink kapcsolatát is vizsgálták számos kutatás során, és megállapították, hogy a haj, bőr és körömproblémák hátterében sokszor cink hiány áll. A cink számos folyamatban vesz részt a szervezetben, kiemelten fontos ásványi anyag.

A kiegyensúlyozott táplálkozáson és a célzott hajerősítő vitaminok alkalmazásán túl fontos, hogy a fejbőr igényeinek megfelelő, jó minőségű sampont, balzsamot és hajápolási termékeket használjunk, törekedve a természetes összetevőkre!